Mobilie bezkontakta maksājumi: maciņam bīstami vai nē?

2020. gada 3. aprīlis

Salīdzini un izvēlies kredītu

Visi kredītu piedāvājumi vienuviet

Norādiet nepieciešamo summu (EUR):

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Iespējams, jūs vēl nezināt visu par jauno apmaksas veidu, tāpēc mēs nolēmām atklāt jums 5 galvenos faktos par šo banku pakalpojumu.

1. Vai, maksājot ar telefonu, pastāv ierobežojumi attiecībā uz maksājuma summu?

Limitu pirkuma apmaksai ar mobilā bezkontakta maksājuma palīdzību nosaka pati banka. Dažas finanšu organizācijas, pateicoties saviem izstrādātajiem mobilajiem pielikumiem, atļauj norēķināties ar telefona palīdzību līdz 150 eiro apmērā. Šādu ierobežojumu ir grūti nosaukt par “ierobežojumu”, jo par šo naudu var nopirkt ne tikai nepieciešamos pārtikas produktus, bet arī virsdrēbes un pat vairākus apavu pārus. Būtu ļoti bīstami atļaut veikt tik lielus maksājumus tikai ar telefona palīdzību, tāpēc galvenais nosacījums mobilajam bezkontakta maksājumam ir aizsardzība jeb ekrāna atbloķēšana. Ja šis nosacījums netiks izpildīts, mobilais pielikums apmaksai bezkontakta veidā jūsu telefonā nedarbosies.

2. Kādi viedtālruņi ir piemēroti apmaksai?

Runājot vispārīgi, tad mobilajam bezkontakta maksājumam būs piemērots jebkurš mūsdienu viedtālrunis, tomēr dažās valstīs pastāv noteikti ierobežojumi. Parasti attiecīgie mobilo bezkontakta maksājumu pielikumi attiecas uz populārākajiem telefonu zīmoliem, piemēram, ja jums ir Samsung, LG, HTC vai Huawei ar Android operētājsistēmu, jūs ar savu viedtālruni varēsiet norēķināties jebkurā tirdzniecības vietā, kur ir speciāla iekārta mobilo bezkontakta maksājumu pieņemšanai. Ja lietojat Apple mobilo telefonu, tad šādas iespējas Baltijas valstīs pagaidām nav, jo jūsu iPhone atbalstīs tikai Apple Pay funkciju, kas pie mums netiek izmantota. Ja Apple drīzumā mainīs savu politiku un ies soli pretī bankām, tad norēķināties kasē varēs arī ar iPhone palīdzību.

3. Vai es varu norēķināties ar telefonu par pirkumiem ārvalstīs?

Pieprasījums pēc mobilajiem bezkontakta maksājumiem visā pasaulē kļūst aizvien lielāks, bet katrā valstī šo pakalpojumu var nodrošināt dažādi piegādātāji. Piemēram, Latvijā mobilos bezkontakta maksājumus piedāvā bankas, citās valstīs ar šo pakalpojumu var nodarboties mobilo sakaru operators vai viedtālruņu ražotājs. Ķīnā mobilie bezkontakta maksājumi jau prevalē pār visām citām apmaksas formām, tāpēc tiem ir izstrādāti uzreiz vairāki pielikumi: AliPay, WeChatPay. Saprotams, ka ASV milzīgā iPhone lietotāju skaita dēļ galvenokārt izmanto Apple Pay pielikumu. Runājot par Baltijas valstīm, tad šeit mobilos pielikumus bezkontakta maksājumu veikšanai ievieš pašas bankas. Bet tas viss neizslēdz jūsu iespējas apmaksāt pirkumus ar mobilajiem bezkontakta maksājumiem pat ārvalstīs. Galvenais nosacījums šāda maksājuma veikšanai ārvalstīs: tirdzniecības punktam ir jābūt attiecīgai ierīcei, kas varētu nolasīt jūsu telefonu. Vispopulārākās Latvijas bankas ļauj saviem klientiem norēķināties, izmantojot mobilos bezkontakta maksājumus, jebkurā pasaules vietā, ja pārdevējs var tehniski nodrošināt šādu iespēju.

4. Par drošību

Kaut arī mobilie bezkontakta maksājumi jau ir iekarojuši pietiekami lielu klientu auditoriju, daudzi no potenciālajiem lietotājiem tomēr baidās par šāda maksājuma veikšanas drošību. Gribam jūs jau iepriekš nomierināt, apgalvojot, ka šāda informācijas nodošanas metode ir daudz drošāka par tradicionālo naudas pārskaitījumu, jo transakcijas veikšanas brīdī visa informācija tiek nodota speciālā šifrētā kodā. Tas 100% izslēdz iespēju, ka krāpnieki var saņemt jūsu datus. Turklāt, lai uzstādītu šādu mobilo pielikumu, jūsu viedtālrunim jābūt ekrāna bloķēšanas funkcijai. Ja šī opcija telefonā nebūs aktivizēta, pielikumu bezkontakta maksājumu veikšanai vienkārši nevarēsiet ieslēgt. Tāpēc var izdarīt secinājumu, ka neatkarīgi no tā, kādā veidā jūsu viedtālrunis aizsargās savu ekrānu (pirksta nospiedums, ekrāns u.t.t.), tikai jums būs iespējams veikt maksājumu.

Cilvēki nereti zaudē vai aizmirst vērtīgas lietas, nereti šāds zaudējums var būt arī mobilais telefons. Tieši tāpēc, lai cilvēks, kas atradis jūsu viedtālruni, nevarētu izmantot jūsu naudu, jūs savā mobilajā telefonā uzstādiet paroli, kodu vai jebkuru citu aizsardzības veidu, kuru zināsiet tikai jūs. Viedtālruņi ar šādu funkciju ir aprīkoti ar speciālu čipu, kas pasargā ierīci no nevēlamas izmantošanas un piekļuves jūsu bankas kontam. Ja tomēr pazaudēsiet savu mobilo telefonu, tad mobilos bezkontakta maksājumus varēsiet nobloķēt līdz brīdim, kad iegādāsities jaunu viedtālruni.

5. Kā tiek veikts mobilais bezkontakta maksājums?

Katrs mobilais bezkontakta maksājums tiek veikts ar jūsu viedtālruņa palīdzību. Lai to izdarītu, pietiek novietot mobilo ierīci pie termināla, kam ir bezkontakta maksājumu pieņemšanas opcija. Iespēja veikt apmaksu tieši šādi parādījās pēc tuvo lauku komunikācijas tehnoloģijas izstrādes (Near Field Communication jeb NFC). NFC – tā ir informācijas pārraides metode neliela darbības rādiusa robežās. Tā ļauj apmainīties ar datiem starp ierīcēm, kas atrodas tuvu viena otrai.

Šo tehnoloģiju izmanto ne tikai jaunie viedtālruņu modeļi, bet arī standarta iekārtas norēķiniem veikalos. Tādā pašā veidā mēs bezkontakta ceļā apmaksājam pirkumus veikalos ar bankas karti. NFC darba principu aprakstot vienkāršākā valodā, sanāk, ka viedtālrunis sarunājas ar ierīci, kas nolasa no tās informāciju un darbojas uz šīs tehnoloģijas pamata. Atrodoties uz vienas un tā pašas radiofrekvences, abas ierīces apmainās ar šifrētiem datiem, tādējādi, izpildot uzdoto bezkontakta maksājumu. Šīs “sarunas” laikā viedtālrunis norāda ne tikai jūsu norēķinu kartes numuru, bet arī speciālu unikālu kodu, tāpēc maksājums tiek veikts droši, ātri un ērti: naudas pārskaitīšana aizņem vien dažas sekundes. Tieši ātrums ir galvenā NFC priekšrocība, ar ko nevar lepoties pārējie naudas pārskaitīšanas veidi.

Kontaktinformācija

Mazā Krasta iela 83, Rīga +371 25 42 99 42