Kā izveidot pozitīvu kredītvēsturi: TOP noslēpumi

2021. gada 27. janvāris

Salīdzini un izvēlies kredītu

Visi kredītu piedāvājumi vienuviet

Norādiet nepieciešamo summu (EUR):

Aizpildot anketu, Jūs neuzņemties nekādas saistības.

Kredītvēsture ir jūsu finansiālās aktivitātes pārskats, kas pakāpeniski veidojas jūsu kreditoru kredītreģistrā. Šajā informācijā atspoguļotas visas ziņas par jūsu nomaksātajiem vai vēl nenomaksātajiem kredītiem, par esošajiem kredītu kavējumiem, kā arī par to, cik kārtīgi jūs tiekat galā ar komunālo maksājumu, nodokļu, alimentu un citu obligāto izdevumu nomaksu.

Kredītvēstures galvenā nozīme – tā attiecas uz primārajiem faktoriem, kas nosaka procentu likmi nākamajam kredītam. Protams tas, cik izdevīgs būs gaidāmais gaidāmais aizdevums, ir atkarīgs no jūsu maksātspējas jeb kredītu sloga, bet, izskatot kredīta pieteikumu, banka vienmēr analizēs klienta kredītvēsturi.


Lai kredītvēsture vienmēr būtu pozitīva, ir jāzina par galvenajiem faktoriem, kas var to negatīvi ietekmēt. Pirms iesniegt pieteikumu kredīta saņemšanai, ieteicams jau iepriekš pārbaudīt savu finansiālo dosjē, jo, ja tajā tiks pieļautas kļūdas, to varēs izlabot vēl pirms “apstiprināto” kredītvēsturi ieraudzīs banka.

Kāpēc sabojāta kredītvēsture ir bīstama? Ja kredītreģistrā parādīsies negatīvi fakti par jūsu finansiālo dzīvi, banka, izskatot kredīta pieteikumu, var atteikt aizdevuma piešķiršanu vai piedāvāt neizdevīgus finansēšanas nosacījumus par paaugstinātu procentu likmi.

Kas ir jādara, lai nesabojātu kredītvēsturi?

1. Nepieļaut kavētus maksājumus!

Un runa iet ne tikai par kredītsaistībām. Izsniedzot kredītu, banka varēs griezties ne tikai vienotajā banku sistēmā, bet arī Latvijas Bankas kredītreģistrā, Maksātnespējas (jeb parādnieku) reģistrā un Kredītvēstures birojā. Sastādot finanšu dosjē, tiks ņemti vērā pat dažu dienu kavējumi un pat tādi, kas nav notikuši jūsu vainas pēc (aizkavējies maksājums u.t.t.). Nav vērts paļauties uz viedokli, ka negatīvi fakti kredītvēsturē izzudīs no tās pēc pāris gadiem– banka varēs redzēt pat 10 gadus vecus kavējumus. Neaizmirstiet veikt obligātos maksājumus, izmantojiet automātiskos maksājumus internetbankā, kas ikmēneša maksājumus veiks patstāvīgi.

2. Atskatieties no šaubīga galvojuma!

Izrādās, ja esat kļuvis par svešu kredītsaistību galvotāju, tad gadījumā, ja galvenais aizņēmējs nenomaksās parādu, atmaksāt aizdevumu nāksies jums. Tāpēc pirms piekrist sniegt šādas garantijas, pārliecinieties, ka esat gatavs atmaksāt svešu kredītu.

3. Neslēpiet no bankas savus oficiālos ienākumus.

Lai cik lieli arī nebūtu jūsu kopējie ienākumi, bankai ir svarīgi, lai jums būtu patstāvīgi oficiāli ienākumi. Ja jūsu bankas kontā ienāks summas, kas nav apliecināmas ar darba līgumu, tās nevarēs uzlabot jūsu kredītvēsturi.

4. Neņemiet kredītus, kurus nevarēsiet atmaksāt!

Ja šaubāties, ka varēsiet atmaksāt jauno kredītu bez kavējumiem – neuzņemieties jaunas kredītsaistības. Visbīstamākie ir ātrie kredīti, kas tiek izsniegti uz nelielu laika periodu, tāpēc daudzi neiekļaujas noteiktajā atmaksas periodā, kas noved pie palielinātiem parādiem. Lai nomaksātu esošās kredītsaistības, aizņēmējs var noformēt otro un trešo ātro kredītu, tādā veidā iedzenot sevi stūrī un pilnībā sabojājot savu kredītvēsturi.

Ja vēlaties noformēt jaunu kredītu, izmantojiet šādu noteikumu: kredīta ikmēneša maksājums nedrīkst pārsniegt 1/3 no jūsu ienākumiem. Vēl labāk, ja iemācīsities plānot savas finanses: veikt ienākumu un izdevumu uzskaiti un censties veidot uzkrājumus.

Ja pārstāsiet dzīvot “vienai dienai”, iegūsiet uzreiz vairākas priekšrocības:

• No uzkrātās skaidrās naudas jums izveidosies savs finansiālais drošības spilvens.

• Jūs kļūsiet finansiāli disciplinētāks.

• Ar nelielu naudas rezervi varēsiet noformēt lielāku kredītu ar izdevīgiem nosacījumiem.

Kā izlabot kredītvēsturi?

Pirmkārt, lai izlabotu kredītvēsturi, jums vispirms ir jāpārbauda informācija par sevi. LR iedzīvotājiem, kas vēl ne reizi nav noformējuši kredītsaistības, kredītvēstures var nebūt vispār: tās izveide sākas ar jūsu pirmo aizņēmumu. Iepazīties ar kredītvēsturi jūs varat pilnīgi bez maksas 2 reizes gadā. Sistēmu, kas apkopo visu finansiālo informāciju par jums, kontrolē Latvijas Banka. Tāpēc vislielākā datu bāze par jūsu finansiālo dzīvi glabājas entrust.bank.lv. Bez šīs galvenās tīmekļa vietnes jums ir iespēja vērsties pie komercportāliem, kas tāpat divas reizes gadā sniegs šo informāciju pilnīgi bez maksas.

Pastāv 4 kredītvēstures saņemšanas metodes:

• Vērsties tīmekļa vietnē entrust.bank.lv. Lai saņemtu kredītvēsturi, jums būs nepieciešama jūsu ID karte un kartes lasītājs ar piekļuvi jūsu datoram.

• Personīga vizīte Latvijas Bankā un iesniegums par to, ka jums ir nepieciešams iepazīties ar savu kredītvēsturi.

• Griezties Latvijas Bankā ar elektroniskā pasta palīdzību. Pieteikums kredītvēstures saņemšanai jums ir jāapstiprina ar elektronisko parakstu.

• Griezties Latvijas Bankā, nosūtot vēstuli pa pastu. Šajā gadījumā jums būs jāapmaksā arī atbildes vēstule, kurā tiks atsūtīta kredītvēsture.

Kredītvēstures izlabošana ir daudz sarežģītāks process, nekā tās sabojāšana. Finanšu pārskata uzlabošanai būs nepieciešams daudz ilgāks laiks. Sarežģītākajās situācijas var paiet pat gadu desmiti, kuru laikā jums būs jāievēro ideāls finansiālais dzīvesveids. Tas nozīmē, ka jums būs nepieciešams ne tikai izlabot esošās kļūdas un norēķināties ar esošajiem parādiem, bet arī turpmāk savlaicīgi apmaksāt visus rēķinus. Kreditoru uzticība jums pakāpeniski pieaugs, attiecīgi, arī iespēja noformēt daudz lielāku kredītu. Un tomēr, pacentieties jau iesākumā saudzīgi izturēties pret savu kredītvēsturi, jo finansiālās problēmas vienmēr atnāk negaidītas.

Kontaktinformācija

Mazā Krasta iela 83, Rīga +371 25 42 99 42