8 veidi, kā pasargāt sevi no krāpniekiem internetā

2021. gada 30. marts

Salīdzini un izvēlies kredītu

Visi kredītu piedāvājumi vienuviet

Norādiet nepieciešamo summu (EUR):

Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

No otras puses, 36% Latvijas iedzīvotāju ir atzinušies, ka nav saskārušies ar krāpniekiem internetā, bet iemesls šādam secinājumam varētu arī būt vienkārša lietotāju nekompetence.

• 64% Latvijas iedzīvotāju nezina, kā atšķirt drošu tīmekļa vietni no bīstamas.

• 21% LR iedzīvotāju neprot atpazīt drošu interneta lapu.

• 25% valsts iedzīvotāju interneta telpā jūtas droši un prasmīgi atpazīst krāpnieku darbības.

• 33% aptaujāto ir pārliecināti par to, ka viņu personas dati atrodas pilnīgā drošībā.

Bez pieredzes nav modrības

Liela daļa aptaujāto ir pārliecināti par to, ka banka nevar pieprasīt personīgu informāciju. Tomēr ir daži, kas pieļauj šādas situācijas iespējamību. Vēlāk viņi paši cieš no savas uzticēšanās. Augsts vērīguma līmenis piemīt tiem, kas kaut reizi nonākuši krāpnieku slazdos. Tieši tāpēc viņi uzticas tikai drošām un aizsargātām tīmekļa vietnēm, nepublicē un neizpauž savus personas datus.

Krāpnieku darbība balstīta uz to, ka viņi vēlas saņemt nelielas naudas summas, bet no daudziem cilvēkiem. Rezultātā viņi iegūst pieklājīgu naudas summu. Vidējais internetā nodarītais zaudējums vienam Latvijas iedzīvotājam svārstās vairāku desmitu eiro robežās. Pazaudējot tik nelielu summu, cietušie nesteidzas vērsties policijā, bet krāpnieki paliek nesodīti.

Būtu muļķīgi atteikties no digitālās pasaules tikai tāpēc, ka riskējam tikt apmānīti. Daudz vieglāk ir iemācīties atpazīt afēristu uzvedības modeļus, lai nenokļūtu viņu slazdos.

Populārākās finanšu krāpšanas shēmas internetā

1. Fiktīvi interneta veikali: piedāvā preci par zemu cenu. Rezultātā jūs vienkārši zaudējat naudu vai saņemat nekvalitatīvu produkciju. Kā ar to cīnīties? Vispirms atrodiet atsauksmes par šo pārdevēju. Ja norādītais telefons neatbild, labāk atteikties no apšaubāmā darījuma.

2. Viltīgi abonēšanas līgumi. Visbiežāk šādas situācijas gadās ar interneta provaideriem. Vispirms jūs noteiktu laika periodu izmantojat bezmaksas pakalpojumus, bet termiņa beigās līgumu ir tikpat kā neiespējami lauzt. Lai nenokļūtu šādā situācijā, rūpīgi izpētiet, ko jūs parakstāt. Jums ir jābūt skaidram priekšstatam par to, kā lauzt līgumu nekavējoties.

3. Stāsti ar solījumiem padarīt jūs par miljonāru. Parasti krāpnieki piedāvā iegādāties noslēpumu paku, kas palīdzēs jums kļūt veiksmīgam. Patiesībā jūs saņemsiet vispārpieejamu teoriju apkopojumu. Ja gribat izmēģināt, iztērējiet tik daudz naudas, cik jums nebūtu žēl pazaudēt.

4. Jūs esat laimējis loterijā. Kaut arī neesat tajā pat piedalījies. Lai saņemtu N-to naudas summu, nepieciešams apmaksāt komisijas maksu par pārskaitījumu. Pat, ja jūs piedalāties loterijās, ir jāatceras, ka jebkurš laimests tiek izsniegts bez komisijas maksas.

5. Datu atjaunošana. Izpildot atjaunošanas lūgumu, jūs varat ievadīt savus bankas datus un atvadīties no naudas kontā. Vēlreiz pārbaudiet šī ziņojuma nosūtītāju un sazinieties ar īsto pakalpojumu sniedzēju, lai precizētu informāciju.

6. Dīvainas ziņas no draugiem sociālajos tīklos. Visi piedāvājumi “atver šo”, var novest pie jūsu datu, pasta un citu vērtīgu failu noplūdes. Vēl pirms šāda ziņojuma atvēršanas, sazinieties ar draugu un noskaidrojiet, vai viņš jums kaut ko tādu ir sūtījis.

7. Testi sociālajos tīklos. Spēles, lai noskaidrotu jūsu līdzību ar kādu no dzīvniekiem, var nozagt no jūsu datora personas datus. Lai cik jums arī nebūtu interesanti uzzināt, kā jūsu seja izskatīsies 90 gadu vecumā, neveriet vaļā nepārbaudītus resursus.

8. Viltus ziņas. Šādu ziņu internetā ir ļoti daudz, bet to mērķis joprojām ir tas pats – lejupielādēt jūsu datorā kaitīgu programmatūru. Lai no tā izvairītos, vienkārši neveriet vaļā ziņas ar skaļiem virsrakstiem.

Diemžēl tās nav visas esošās krāpnieku shēmas. Lai maksimāli pasargātu sevi no zaudējumiem, novērtējiet jebkuru savu rīcību un esiet ārkārtīgi uzmanīgs.

Kontaktinformācija

Mazā Krasta iela 83, Rīga +371 25 42 99 42