Gribat panākt finansiālo līdzsvaru? Kam ir jāpievērš uzmanība?

2020. gada 11. augusts

Salīdzini un izvēlies kredītu

Visi kredītu piedāvājumi vienuviet

Norādiet nepieciešamo summu (EUR):

Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Kādā veidā nenomaksātais kredīts var sabojāt kredītvēsturi, un kādas sekas jūs varat sagaidīt nākotnē: par to visu mēs jums tūlīt pastāstīsim.

Kā veidojas kredītvēsture?

Kredītvēsture sāk veidoties no jūsu pirmā kredīta noformēšanas brīža. Vēlāk šai datu bāzei pieslēdzas ne tikai finanšu kompānijas, bet arī dažādu pakalpojumu piegādātāji. Rezultātā kredītvēsture atspoguļo informāciju par jūsu uzvedību, izmantojot šādus produktus vai faktus:

• Kredītkartes.

• Patēriņa kreditēšana.

• Auto līzings.

• Kartes skolēniem un studentiem.

• Hipotēkas.

• Komercorganizāciju parādi, kur jūs esat līdzīpašnieks.

• Regulāri un liela apmēra parādi jums sniegto pakalpojumu apmaksai.

Katru reizi, kad vēršaties bankā pēc kredīta, kreditors izskata jūsu kredītvēsturi, lai novērtētu pieteicēja atbildību un maksātspēju. Jo lielāks ir kredīta apmērs, jo rūpīgāk banka pārbaudīs jūsu kredītvēsturi. Tāpēc, lai jau iepriekš novērtētu savas iespējas, jūs pats varat pārbaudīt savu kredītvēsturi savā personīgajā profilā: 2 reizes gadā šādu pārskatu iespējams saņemt bez maksas. Kredītvēsturē jūs varēsiet redzēt jau nomaksātās un esošās saistības, kā arī ilgstošus kavētus maksājumus: ja maksājums ticis kavēts dažas dienas, tad šāda informācija kredītvēsturē neparādīsies.

Precīzāku un paplašinātāku finanšu dosjē iespējams apskatīties Latvijas Bankas oficiālajā tīmekļa vietnē, uzrādot eID karti.

Ar kādām sekām saskaras sabojātas kredītvēstures īpašnieki:

• Paaugstinātas procentu likmes nākamajiem kredītiem.

• Atteikums izsniegt kredītu.

• Obligāts jaunā aizdevuma nosacījums var būt pirmā iemaksa.

• Atteikums noformēt bezprocentu auto līzingu.

Kā uzlabot kredītvēsturi?

Negatīvi fakti jūsu kredītvēsturē – tas nav uz mūžu. Pēc kāda laika informācija par kavētiem maksājumiem tiks dzēsta. Lai uzlabotu savu kredītvēsturi, jūs varat izmantot kādu no divām pieejamām metodēm:

1. Nomaksāt visus esošos kavētos maksājumus. Šajā gadījumā jau pēc 5 gadiem kredītvēsturē nepaliks ne pēdas no jūsu finanšu kļūdām.

2. Nenomaksājot kavētos maksājumus, informācija par negatīvajiem faktiem tiks dzēsta tikai pēc 10 gadiem no pirmā kavētā maksājuma brīža.

Kādi noteikumi ir jāievēro, lai nesabojātu kredītvēsturi?

Objektīvi novērtējiet savas iespējas. Vēl pirms kredīta saņemšanas nosakiet, cik lielu naudas summu jūs varat atlikt katru mēnesi, neierobežojot savas vajadzības. Ja ar šo summu nepietiks, lai saņemtu kredītu vēlamajā apmērā – palieliniet aizdevuma atmaksas periodu.

Kontaktinformācija

Mazā Krasta iela 83, Rīga +371 25 42 99 42