Kā izvēlēties kreditoru, lai ieekonomētu uz aizņēmuma?

2020. gada 8. aprīlis

Salīdzini un izvēlies kredītu

Visi kredītu piedāvājumi vienuviet

Norādiet nepieciešamo summu (EUR):

Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Kā mēs parasti rīkojamies, ja mums ir steidzami nepieciešama nauda? Protams, ejam pēc kredīta uz banku, kur ne reizi vien jau esam izmantojuši finansēšanas pakalpojumus. Bet vai šo uzvedību var nosaukt par izdevīgu vai racionālu? Iespējams, ir jāatkāpjas no stereotipa un jāizvēlas cits ceļš? Izvēloties konkrētu kreditoru, svarīgi atcerēties, ka obligāti jāsalīdzina piedāvājumi, kā arī jāzina, kādā konkrētā situācijā jums ir jāvēršas tajā vai citā bankā.

Vēršanās bankā

Jūs esat saskāries ar finanšu grūtībām un meklējat izdevīgu kredītu? Tad jums ir divi rīcības varianti: 1) jūs vēršaties savā bankā, kuras kontā saņemat pamata ienākumus; 2) salīdzināt visas piemērotās programmas. Pirmais gadījums būs daudz ātrāks, jo banka ir informēta par jūsu finansiālo stabilitāti, tāpēc tai atliks tikai piedāvāt jums piemērotus nosacījumus. Otrais variants nav tik ātrs, bet precīzas un saplānotas analīzes rezultātā daudziem bieži izdodas ieekonomēt vairākus tūkstošus eiro uz viena kredīta atmaksu.

Vēršanās citā bankā prasīs, lai jūs atverat tajā bankas kontu, nereti kreditors var pieprasīt, lai tieši uz šo kontu tiktu skaitīta jūsu darba alga, kas var izrādīties apgrūtinoši, jo šāds jautājums prasīs jūsu darba devēja iejaukšanos. Nav vienota viedokļa attiecībā uz aizņēmuma saņemšanas izdevīgumu savā bankā vai svešā, viss ir atkarīgs no kreditora politikas. Iespējams, jūsu banka jums kā savam apzinīgam klientam piedāvās kredītu par minimālu procentu likmi. Bet arī cits kreditors, lai piesaistītu jaunus klientus, var piedāvāt jums nepieciešamo naudas summu tikpat kā par velti.

Nebanku kreditoru palīdzība

Ko darīt tiem, kam kāda iemesla pēc bankas ir atteikušas aizņēmumu? Šai aizņēmēju kategorijai ir pieejami nebanku kreditori. Turklāt pie šādām kompānijām vēršas ne tikai banku atteikuma gadījumā, bet arī vienkārši tāpēc, ka šis kreditors ir piedāvājis samērā vilinošu programmu, kas izdevīgi atrisina jūsu problēmas. Un kaut arī daudzi baidās vērsties pie nebanku kreditoriem, domājot, ka nokļūs krāpnieku rokās, mēs gribam izkliedēt šo mītu.

Visi Latvijas nebanku kreditori – tās ir finanšu organizācijas, kas strādā uz tiesiskiem pamatiem un kam ir atbilstošas kredītu uzņēmējdarbības licences. Tāpēc tām var uzticēties tikpat lielā mērā kā ierastajām bankām.

Konkurences īpatnību dēļ finanšu tirgū nebanku kreditori nosaka augstākas cenas saviem pakalpojumiem nekā bankas. Bet ne vienmēr to programmas ir neizdevīgas. Privātie investori ir radoši un vēlas papildināt savu klientu auditoriju, tāpēc nepārtraukti izstrādā lojalitātes programmas, kas rezultātā ļauj jums izmantot viņu naudu vēl izdevīgāk nekā banku naudu.

Aizņēmumu daudzveidīgums nebanku kreditoriem ir tieši tāds pats kā parastajām bankām: šeit var atrast visu – sākot no patēriņa kredīta, beidzot ar auto kredītu un hipotēku. Turklāt ir vēl viens patīkams moments: nebanku kreditori ir gatavi piedāvāt aizņēmumus un dažādus kredītus pat paaugstināta riska apstākļos. Citiem vārdiem sakot, pastāv liela iespēja, ka saņemsiet šeit kredītu, ja jums ir kavēti maksājumi vai vēl nenomaksāti kredīti. Tāpat šādās kompānijās ir daudz vieglāk noformēt esošo aizņēmumu pārkreditāciju ar daudz izdevīgākiem atmaksas nosacījumiem.

Nebanku sektors no banku sektora atšķiras ar to, ka tas ne tik strikti novērtē savu klientu kredītspēju. Piemēram, bankas var atstiprināt jums kredītu tikai tajā gadījumā, ja ikmēneša maksājums nepārsniegs 30% no jūsu kopējiem ienākumiem, savukārt nebanku struktūras atļauj, ka ikmēneša maksājums ir 50% no jūsu darba algas. Vēl viens nebanku finansēšanas pluss – privātie investori noteikti ņems vērā arī jūsu papildus ienākumus, ja varēsiet tos kaut kādā veidā apliecināt. Bankas ņem vērā tikai jūsu oficiālās darba algas apmēru. Tomēr nevajag uzskatīt, ka privātais investors nenovērtē sava potenciālā aizņēmēja labklājību – viņš to noteikti darīs, lai pārliecinātos par iespēju atgriezt savu naudu.

Ātrie vai ekspress kredīti

Šos aizņēmumus raksturo ne tikai izsniegšanas ātrums, bet arī ļoti augstas procentu likmes. Šāda kredīta summa parasti nepārsniedz 1000 eiro, bet atmaksas periods - 1 mēnesi. Ātrā kreditēšana ir izdevīga, kad nauda ir nepieciešama uzreiz, un jūs esat pārliecināts, ka dažu nākamo nedēļu laikā varēsiet pilnībā atmaksāt aizņēmumu. Šajā gadījumā aprēķinātie procenti par naudas izmantošanu 1 mēneša laikā netiek uzskatīti par pārāk lielu pārmaksu. Turklāt, ja apskatīsiet šo kreditoru programmas, redzēsiet, ka to ir samērā daudz, un gandrīz ikviens no tiem piedāvā saņemt pirmo aizņēmumu pilnīgi bez maksas – bez procentu likmes. Var uzskatīt, ka jums ir parādījusies reāla iespēja paņemt nelielu kredītu ar 0% gadā vairākas reizes, bet ar nosacījumu, ka katru reizi reģistrēsities pie jauna investora.


Tomēr nevajag uzskatīt šīs programmas par ierastu praksi vai katru nākamo ātro kredītu noformēt, lai atmaksātu iepriekšējo – ļoti drīz jūs nonāksiet kredītu valgos.

Kredītu starpnieki – finanšu brokeri


Jūs jau sen pazīstat apdrošināšanas brokerus un nekustamā īpašuma brokerus, bet tagad ir parādījies vēl viens starpniecības veids – banku brokeris. Kas ir brokeris, un ar ko viņš nodarbojas? Šīs personas ir kompetentas un palīdz savest kopā abas puses darījuma noslēgšanai. Vēršanās pie brokera vienmēr garantē jums visizdevīgāko kredīta piedāvājumu. Banku sektorā brokeris veic šādas funkcijas: uzklausa sava klienta – topošā aizņēmēja vajadzības, novērtē tā iespējas, piemeklē piemērotas kreditēšanas programmas, kas atbildēs šīs personas pieteikumam ar piekrišanu. Un noslēgumā palīdz nokārtot visus jautājumus ar formalitātēm – nodarbojas ar dokumentu atlasi, līguma sastādīšanu u.t.t. Jums atliek tikai izskatīt viņu piedāvātās programmas un parakstīties kredītlīgumā.

Sadarbībā ar banku brokeri jums ir jābūt pārliecinātam, ka jums tiks piedāvāts 100% izdevīgs risinājums. Finanšu tirgos darbojas arī ne pārāk godīgi dalībnieki, tāpēc jums ir jāzina, ka brokeris izsaka jums piedāvājumu, vadoties no objektīviem novērojumiem, nevis kāda konkrēta kreditora labā, kas vēlāk izrādīsies jums neizdevīgs. Lai pasargātu sevi no šāda gadījuma, lasiet atsauksmes par pašu brokeri, par bankām, ar kurām tas sadarbojas. Palūdziet sniegt jums detalizētu informāciju par visiem kredītu piedāvājumiem, lai patstāvīgi novērtētu katra racionalitāti. Tāpat painteresējaties arī par tā honorāra pamatojumu – šīs komisijas maksas aprēķinam ir jābūt precīzam un caurspīdīgam.

Ērta salīdzināšanas metode

Bez visiem augstākminētajiem finansējuma saņemšanas veidiem pastāv vēl viens veids – speciālas platformas kredītu piedāvājumu salīdzināšanai. Jums ir tikai jānorāda savi dati un vēlamie kreditēšanas nosacījumi. Stundas laikā jums tiks sniegta detalizēta informācija par to, kuras kredītiestādes vai bankas ir gatavas jums palīdzēt un ar kādiem nosacījumiem. Vēlāk jūs tikai izvēlaties vispiemērotākos piedāvājumus un pa tiešo noformējat kredītu bez starpniekiem. Parasti šādas salīdzināšanas platformas neiekasē maksu par to izmantošanu.

Kontaktinformācija

Mazā Krasta iela 83, Rīga +371 25 42 99 42