Procentu likme ar mīnus zīmi: realitāte vai kārtējā viltība?

2020. gada 9. maijs

Salīdzini un izvēlies kredītu

Visi kredītu piedāvājumi vienuviet

Norādiet nepieciešamo summu (EUR):

Aizpildot anketu, Jūs neuzņematies nekādas saistības.

Citiem vārdiem sakot, tas nozīmē, ka ikviens, kas vēlas iegādāties mājokli, varēs saņemt naudu šajā bankā, un viņam par to vēl piemaksās. Vai kas tāds ir iespējams finanšu darījumu tirgū?

Šis gadījums patiešām ir pārsteidzis visu finanšu pasauli, jo kredīts ar negatīvu procentu likmi nav nekas cits kā lēni kūstošs sniegs - kredīta parāds. Katru mēnesi no aizņēmēja noņems vairāk naudas, nekā viņš patiesībā būtu samaksājis, līdz ar to pamatsumma kusīs līdzīgi pavasara ledum. Rezultātā sanāks, ka aizņēmējs samaksās daudz mazāk naudas nekā sākumā saņēmis kredīta veidā.

Šādi nosacījumi ir spēkā tikai tiem, kas izlēmuši noformēt hipotēku uz termiņu, ne ilgāku par 10 gadiem. Negatīvā likme tiek norādīta līgumā, un banka to nevar mainīt vienpusējā kārtībā visa atmaksas perioda laikā.

Vēl viena bankas iestāde Dānijā ar nosaukumu “Nordea” ir ieviesusi līdzīgu piedāvājumu – hipotēku ar atmaksas periodu uz 20 gadiem ar nulles procentu likmi. Ja klientu neapmierina tik īss atmaksas periods, var izvēlēties periodu uz 30 gadiem, bet ar procentu likmi 0,5% gadā.

KF šobrīd ir pati zemākā procentu likme hipotekārajai kreditēšanai – 7,6% gadā. Aizņēmēji, kas attiecas uz atlaižu kategoriju, var cerēt uz 5% gadā.

Vai tas nav “siers” peļu slazdā?

Jyske Bank nevarēja neievērot kraso piesardzību no esošo un potenciālo klientu puses. Jo loģiski – tu nevari atdot mazāk, nekā paņēmi! Tieši tāpēc savā tīmekļa vietnē banka ievietoja paziņojumu.

Paziņojums sākas ar vārdiem “Tev neizlikās, tā patiešām ir patiesība”, bet mazliet vēlāk banka uzdod sev jautājumu “Vai kas tāds ir iespējams?”. Pēc tam seko atbilde šādā stilā: arī pats agrāk domāju, ka negatīva procentu likme nav iespējama, bet, veicot dažus aprēķinus un ņemot vērā daudzos riskus, mēs nonācām pie secinājuma, ka tas ir iespējams – negatīvu procentu likmi patiešām var piemērot kreditēšanā.

Apskatot jebkura kredīta noformēšanas nianses, reālā procentu likme Jyske Bank vienkārši nav iespējama, jo aizņēmējam nāksies samaksāt daudzas papildus nodevas un juridiskos pakalpojumus, bet oficiālā līmenī procentu likme patiešām būs ar mīnus zīmi. Turklāt, ņemiet vērā arī faktoru, ka mājokļu cenas Dānijā drīzumā nevis kļūs dārgākas, bet pat lētākas. Rezultātā izmaksātais kredīts būs daudz lielāks par reālo nekustamā īpašuma cenu uz pilnas atmaksas brīdi, tāpēc jūs jebkurā gadījumā pārmaksāsiet.

Bet nāksies piekrist tam, ka pati finansēšanas programma ir ļoti pievilcīga. Un tā būs piemērota tiem, kas tuvākajā laikā gribēs iegādāties nekustamā īpašuma objektu vai vienkārši pāriet no vecajiem finansēšanas nosacījumiem uz jauniem, daudz izdevīgākiem.

Vai tad tas var būt izdevīgi bankai?

Un kaut arī negatīva hipotēkas procentu likme ir jauns jēdziens banku kreditēšanā, finanšu pasaulē šis mehānisms ir pazīstams jau sen un ir viegli izskaidrojams. Lieta tāda, ka banku praksē pastāv tāds pakalpojums kā “depozīts”: klienti savā bankas kontā nogulda zināmu naudas summu un pēc atrunātā laika to saņem atpakaļ, bet ar nelielu pieaugumu. Savukārt banka šo naudu izsniedz kredītu veidā un par kredītu izmantošanu nosaka maksu, kas vairākkārt pārsniedz naudas pieaugumu no depozīta. Tāpat ieguldītāju naudu banka var prasmīgi investēt vērstpapīru iegādē.

Tādējādi, saņemot peļņu no kredītu izsniegšanas vai veiksmīgas vērtspapīru pirkšanas – pārdošanas, banka sedz ne tikai depozīta izmaksas un savus tekošos izdevumus, bet arī uz to nopelna.

Pēdējo dažu gadu laikā šāda ierastā banku sistēma Dānijā un Zviedrijā sāka darboties atpakaļējā kārtībā. Šo valstu inflācija ir gandrīz nulle (0,2% gadā), tāpat kā ekonomikas izaugsme. Šai sakarā kredītu cena tik ļoti samazinājās, ka vairs nespēja segt depozītu izmaksas.

Lai tiktu galā ar saviem esošajiem izdevumiem, bankas nolēma ieviest nulles likmes un pat negatīvas likmes savu klientu ieguldījumiem. Piemēram, USB banka, kas atrodas Zviedrijā, augustā paziņoja, ka no visiem klientiem, kuru kontā ir vairāk kā 500 000 eiro, tiks iekasēta gada likme 0,6% apmērā. Tādējādi, depozītu apmēri sāka nevis palielināties, bet samazināties.

Sanāk, ka atstāt naudu bankas depozītos nav izdevīgi, bet citu variantu lielu summu glabāšanai nav. Ieguldītāji baidās, ka, noņemot naudu no sava konta un ieguldot to citā uzņēmumā, viņi pazaudēs vēl vairāk, jo ekonomiskie riski šādā situācijā ir pārāk augsti. Tāpēc, kaut arī depozīta apmērs mazliet samazināsies, toties pamatsumma paliks iepriekšējā.

Dānijā bankas pagaidām nav ieviesušas negatīvas procentu likmes, kaut arī Jyske Bank jau pieņem naudu uzkrājumiem ar 0% gadā un domā par negatīvas likmes ieviešanu. Bet kura būs pirmā banka Dānijā, kas ieviesīs negatīvu likmi depozītam, to rādīs laiks. Šobrīd bankas ir aizturējušas elpu un gaida, kurš no konkurentiem pirmais ieviesīs šo jaunumu.

Izanalizējot situāciju, negatīvas kredītu likmes, tai skaitā arī hipotēkām, izskatās pilnībā pamatotas. Jyske Bank pieņem naudu ieguldījumiem ar 0,65% gadā, ar tādiem pašiem nosacījumiem darbojas arī Dānijas Centrālā Banka, tāpēc tām ir pilnībā izdevīgi izsniegt hipotēkas ar 0,5% gadā.

Depozītu bankā var atvērt arī par likmi, kas ir zemāka kā 0,5% gadā. Un tomēr nauda, kas ievietota ar negatīvu rentabilitāti, nesīs bankai peļņu, jo starp depozīta un kredīta likmi kreditoram veidojas pozitīva starpība.

Kontaktinformācija

Mazā Krasta iela 83, Rīga +371 25 42 99 42